Rosea symtom

Vi är en hemsida som fokuserar på att ge allmän information om rosea, inklusive läkemedel, naturläkemedel och olika symtom. Vi erbjuder också råd om olika behandlingsalternativ och hur man kan leva ett normalt liv med rosea.

two person standing on gray tile paving
two person standing on gray tile paving
white and black laptop
white and black laptop

Symtom på Rosea

Pityriasis rosea är en hudsjukdom som ibland kallas för medaljongsjuka eller fjällros. Här är information om symtom, när du ska söka vård, behandling och orsaker:

Symtom:

 • Sjukdomen börjar vanligtvis med en enda oval fläck, kallad primärmedaljong. Denna fläck, som är några centimeter lång, uppträder oftast på magen eller ryggen.

 • Inom några dagar börjar fler utslag att dyka upp, ofta nära primärmedaljongen, men mindre i storlek. De kan också sprida sig till överarmar och lår. Utslagen är vanligtvis röda eller rosa och kan fjälla. Mörkhyade personer kan ha mindre synliga röda eller rosa fläckar. Ibland kan utslagen klia.

 • Det är ovanligt att utslagen uppstår i ansiktet.

När och var ska jag söka vård?

 • Du behöver normalt sett inte söka vård för pityriasis rosea, eftersom det vanligtvis går över av sig självt.

 • Kontakta en vårdcentral om du upplever mycket klåda eller om du är osäker på om dina utslag är resultatet av pityriasis rosea.

 • Om du behöver sjukvårdsrådgivning, ring telefonnummer 1177 för hjälp med att bedöma symtom eller för att få råd om var du kan söka vård.

Behandling:

 • Det finns ingen specifik behandling för pityriasis rosea eftersom sjukdomen vanligtvis löser sig själv över tid, även om det kan ta upp till ett halvår.

 • Om utslagen orsakar mycket klåda kan du prova en receptfri kortisonkräm. Om detta inte hjälper, kan en läkare skriva ut en starkare kortisonkräm som kan lindra klådan och hjälpa till att snabba på läkningsprocessen.

 • För att lindra klådan är det också bra att undvika överdriven användning av tvål och vatten och använda mjukgörande krämer på huden.

Orsaker:

 • Orsaken till pityriasis rosea tros vara ett virus.

 • Sjukdomen smittar inte mellan människor, och det är ovanligt att få den mer än en gång i livet.

Pityriasis rosea är vanligtvis en självbegränsande sjukdom och kräver vanligtvis ingen specifik medicinsk behandling. Om du är osäker eller om symtomen är svåra, bör du dock alltid kontakta din vårdcentral eller en läkare för rådgivning och eventuell behandling.

Sammanfattning

Vanligaste symptomen på rosacea inkluderar rodnad i ansiktet, särskilt på kinderna, näsan, pannan och hakan. Det kan också finnas synliga blodkärl, svullnad och utslag som liknar finnar. Många drabbade upplever även en brännande eller stickande känsla i huden. Vissa kan även få ögonbesvär som torra och irriterade ögon eller ökat tårbildning. Rosacea kan variera både i svårighetsgrad och i hur den påverkar olika personer. Vissa kan uppleva milda symtom som kommer och går, medan andra kan ha mer utbredd rodnad och inflammation. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp för att få en korrekt diagnos och behandling av rosacea.